Autor Tema: Agilno testiranje (cetiri kvadranta)  (Pročitano 1430 puta)

tp0x45

  • Administrator
  • Junior
  • *****
  • Poruke: 96
Agilno testiranje (cetiri kvadranta)
« poslato: 08.03.2012 16:19:36 »
Originalno diskutovano od strane Brian Marick-a (http://exampler.com/) koji je testiranje opisao sa cetiri kvadranta ka na prilozenoj slici. Ono sto je vazno razumjeti ovdje je da brojevi ovih kvadranta ne oznacavaju redosled kojim se odredjene metode testiranja rade. Kvadranti sluze samo da se objasne da postoje razlicite metode i su neke od njih usmjerene ka tehnologij ili biznis problemu koji rjesavamo (dole ili gore), dok su neki etstovi namjenjeni da podrze razvojni tim, a neki da podrze kritikovanje proizvoda (lijevo, desno). Vecina projekata startuje i koristi Q2 testove jer na taj nacin se pokazuje da funkcionalnost sistema odgovara zahtjevima. Veoma je vazno pokusati automatizovati ove testove jer se time dobija dodatna upotrebna vrijednost jer nakon svake izmjene mozemo izvrsiti regresivno testiranje. Regresivno testiranje znaci da posle izmjena proverimo da li neke od postojecih funkcionalnosti nisu narusene ovim izmjenama. Ovo je vazno raditi automatski jer je rucno skoro nemoguce to raditi svaki put.
Vrlo cesto developeri ni ne rade vecinu testova neophodnih da se projekat uspjesno zavrsi. Pragmaticni i samodisciplinovani pristup ce nas sve navesti da radimo Q1 testove tj. da kad god ima smisla ubacimo Unit Testove  u nas kod, sa idejom da ce se oni izvrsavati svaki put kada kompajliramo novi build. Q3 testovi su izuzetno vazni jer daju konacnu ocjenu kvaliteta i upotrebljivosti proizvoda, ali ih je cesto tesko automatizovati, i tesko ih je ponavljati nakon svake izmjene (sto i nije najcesce potrebno). Prolasci kroz razne realisticne "scenarije" ce nam datiosjecaj da li je proizvod upotrebljiv ili ne. Q4 testovi su kriticni za aplikacije gdje je performanca znacajna. Ljudi cesto potpuno ignorisu probleme performansi i opterecenja pa se iznenade negde kada su vec duboko zasli u implementaciju.
Ovu slicicu je vrlo zgodno da imate otprintanu na zidu i da je s vremena na vrijeme pogledate i konsultujete i kad pocinjete novi projekat, ali i kad radite na odrzavanju postojeceg.

milica

  • Administrator
  • Novajlija
  • *****
  • Poruke: 45
Odg: Agilno testiranje (cetiri kvadranta)
« Odgovor #1 poslato: 15.03.2012 22:47:42 »
Mislim da mi u cijelom development procesu uvijek najteze padne testiranje jer programer nikad ne moze sam da pokrije sve moguce slucajeve bez pomoci obicnih korisnika...i nazalost u skoro 99% slucajeva nema se vremena za detaljno testiranje i vecina gore navedenih koraka biva preskoceno...i onda nastaje horor :)