Autor Tema: Testiranje web aplikacija uz pomoc Selenium-a  (Pročitano 1645 puta)

Kaso

  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Poruke: 328
Testiranje web aplikacija uz pomoc Selenium-a
« poslato: 03.02.2012 21:01:08 »
Selenium je framework za testiranje web aplikacija.

Selenium IDE
Selenium IDE je razvojno okruzenje za Selenium testove. Implementirano je kao ekstenzija za Firefox, i omogucava snimanje, editovanje i debagovanje testova(skripta). Skripte se snimaju u Selenese (specijalnom test scripting jeziku za Selenium). Selenese obezbjedjuje komande za izvrsavanje akcija u browseru (klik na link, selekcija) i za preuzimanje podataka sa stranica.

Selenium Client API
Kao alternativa za pisanje testova u Selenese, testovi se mogu pisati i u velikom broju programskih jezika. Ovi testovi zatim komuniciraju sa Selenium-om pozivom metoda u Selenium Client API-ju( Java, C#, Ruby, Python).

Selenium WebDriver
Selenium WebDriver  prima komande(npr preko Client API ili Selenes-a) i salje ih ka browseru. Znaci WebDriver predstavlja neki vid veze izmedju Client API-ja/Selenes-a i web browsera.

Sumo sumarum, Selenium u sustini "glumi" klikove korisnika, unese neki text(koju mu mi naznacimo), cekira neki check box itd... Vrlo je koristan recimo u mojoj situaciji kada je bilo potrebno registrovati veliki broj korisnika. Svi bi se slozili da je zamorno registrovati 100 korisnika, a to je sa Selenium -om jednostavnije.

Za vise informacija : http://seleniumhq.org/
« Poslednja izmena: 03.02.2012 21:09:18 Kaso »
Plan ide drumom, a život šumom.

http://www.opensource-me.org/site/