Autor Tema: Web servise  (Pročitano 759 puta)

nyxon

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 3
Web servise
« poslato: 02.10.2012 18:47:24 »
Pozddrav svima,

Ovako, imam jedan racunar na kojem se nalazi baza podataka (trenutno jedan, ali ce ih biti mnogo vise). Na tom racunaru sam napravio bat file koji se startuje svvakih 10min i kupi neke podatke iz te baze i cuva ih u txt fajl. Taj file smjestam u folder dropbox-a i time mi on postaje vidljiv na svim uredjajima koji trebaju da ih vide i to radi ali mi se ne svidja..

Moj plan je da napravim php web service koji ce da mi omoguci komunikaciju izmedju klijenata. Tako sto ce jedan klijent da posalje zahtjev preko web servisa, Drugi klijent ce da zna da je zahtjev upucen njemu, obradi i posalje nazad.. Ono sto sam ja gledao je nuSOAP datoteka php klasa koja se koristi za pravljenje web servisa.. Ali ne znam kako da napravim da klijent na kojem je baza osluskuje i kupi zahtjeve sa web servisa..

Kaso

 • Administrator
 • Senior
 • *****
 • Poruke: 328
Odg: Web servise
« Odgovor #1 poslato: 04.10.2012 12:27:50 »
Nijesam bas ukapiro sta hoces da uradis. Valjda klijent salje zahtjev web servisu, a ne obratno kako si napiso. Svrha web servisa i jeste da se ti njemu obracas a on ti odgovori (request-response). Kakva ti se baza nalazi na drugom klijentu?

Padaju mi trenutno na pamet 2 varijante:
1) Da na svakom racunaru na kojime se nalaze baze budu web servisi (svaki je isti). Tako da neces imati klijente koji obradjuju zahtjev nego web servis koji obradjuje zahtjev.
2)Da osmislis nacin da sve te baze na N racunara nekako centralizujes na jedno mjesto i da tu podignes 1 web servis koji ce obradjivati sve zahtjeve klijenata.

Ako ima puno klijenata, prva varijanta je mozda bolja sto se tice performansi, jedino sto imas za svaki racunar poseban web servis koji je u sustini isti.
Druga varijanta je mozda "elegantnija" ali ce da trpi vece opterecenje i imaces posla da sve podatke iz baza prebacis na jedno mjesto.

Nadam se da sam malo pomogo.
« Poslednja izmena: 04.10.2012 12:38:15 Kaso »
Plan ide drumom, a život šumom.

http://www.opensource-me.org/site/

nyxon

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 3
Odg: Web servise
« Odgovor #2 poslato: 05.10.2012 15:36:00 »
Racunari na kojima se nalaze baze su kase za eviddenciju prometa, a ja ocu da omogucim da na telefonima mogu da se prate odredjene stvari.

E sad, kase nemaju stalnu IP adresu i to mi je problem.. Web servis sam htio da postavim na sajtu i njemu znam adresu (odnosno i kasa i telefon znaju gdje se nalazi) i htio sam preko njega da ova dva uredjaja komuniciraju..

Ideju koju mogu lako da realizujem jeste da sa kasa svakim 5min (ili prilikom promjene podataka na kasi) saljem podatke web servisu, da ih on cuva u bazi i da telefonu budu dostupni kada ih zatrazi...

Ali mi to nije efikasno, jer mozda telefon nece dugo vremena zatraziti podatke

Mzda i ne moram preko web servisa, mozda postoji drugi nacin..

Kaso

 • Administrator
 • Senior
 • *****
 • Poruke: 328
Odg: Web servise
« Odgovor #3 poslato: 05.10.2012 15:49:48 »
Ideju koju mogu lako da realizujem jeste da sa kasa svakim 5min (ili prilikom promjene podataka na kasi) saljem podatke web servisu, da ih on cuva u bazi i da telefonu budu dostupni kada ih zatrazi...

Ali mi to nije efikasno, jer mozda telefon nece dugo vremena zatraziti podatkeZasto nije efikasno? Bez obzira sto nece traziti, ti ces u svakom trenutku imati azurne podatke na serveru. Bolje da opterecujes servis sa 100 klijenata odjednom, nego kase. Web servis ce da izdrzi to, a kasa ce periodicno(u zavisnosti kako implementiras) slati podatke na server.

Ne znam kakva je "baza" na kasama, koliko je brza da je non stop pitas za podatke, a posebno u istom trenutku kad vise korisnika hoce neku informaciju.

Ako neko ima bolju ideju, volio bih da je cujem.
« Poslednja izmena: 05.10.2012 16:01:16 Kaso »
Plan ide drumom, a život šumom.

http://www.opensource-me.org/site/

nyxon

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 3
Odg: Web servise
« Odgovor #4 poslato: 05.10.2012 19:30:16 »
Mislim da joj to ne predstavlja problem jer nije toliko opterecena. Baza je Firebird, mozda da uradim triger koji ce da mi prati te dvije tabele koje mi trebaju, i posle inserta u njih pokupim podatke i proslijedim ih lokalnom servisu koji ce to slati web servisu i super.. :)

Puno hvala...

Kad sve zavrsim postavicu kod, mozda nekome pomognem ...